Het herkenbare katachtige logo, waarmee het Marc VDS Racing Team bekend is geworden, zal volgend jaar ontbreken op de GT-grids. Team President Marc van der Straten heeft besloten om zijn bemoeienissen met de autosport te staken na de laatste race van het jaar, de slotwedstrijd van de European Le Mans Series in Estoril. 

Het was een moeilijke beslissing, aangezien het Marc VDS Racing Team de afgelopen jaren grote successen heeft mogen vieren. In 2013 werd het team gekroond tot Pro Cup Team Champions in de Blancpain Endurance Series en twee maal pakte het team een podiumplaats in de prestigieuze 24 Uur van de Nürburgring. Dit jaar behaalde het team haar tot nu toe grootste succes met een overwinning in de 24 Uur van Spa, de belangrijkste GT-race ter wereld.

Maar voor deze successen werd een prijs betaald; een zeer hoge prijs. Racen voor overwinningen in elke competitieve GT3-klasse is kostbaar, maar als die kosten bijna worden verdubbeld door financieel mismanagement van de mensen die verantwoordelijk zijn voor het runnen van het team, is het niet langer haalbaar om door te gaan.

untitled-0104

De beslissing om de autosportactiviteiten te staken is niet genomen uit kostenoverwegingen, maar vanwege de morele kosten van een team dat niet langer opereert volgens dezelfde principes die Marc van der Straten zo koestert. Die werden hem bijgebracht door zijn vader met wie hij zijn autosportavontuur begon.

Voor Marc van der Straten draait het in de racerij om passie, competitie, eer en professionalisme. Die passie heeft hij verloren voor de autosport, door het verraad van mensen van wie hij dacht dat ze zijn visie deelden voor het Marc VDS Racing Team. Uiteindelijk dachten zij slechts aan zichzelf.

Het Marc VDS Racing Team zal verder gaan op twee wielen in de FIM MotoGP en Moto2 Wereldkampioenschappen, maar de laatste ELMS-ronde op het circuit van Estoril op 18 oktober markeert het einde van een tijdperk. Het zal de laatste keer zijn dat het zo herkenbare gele logo van het team te zien is op de grid van een GT-race.

“Ik dank de passie voor de racerij aan mijn overleden vader, die een bekende figuur was in de autosport. Hij leerde me de waarden en normen volgens welke ik altijd heb geleefd. Hij leerde me een erecode, die niet in contracten of langlopende overeenkomsten valt uit te drukken. Ik spreek over een tijd waarin zijn woord en een handdruk voldoende waren om tot een overeenkomst te komen. Tonnen papier en talloze handtekeningen waren niet nodig. Acht jaar geleden begon ik zelf in Gosselies met Belgian Racing, met als doel een ambitieus team op te bouwen met ons herkenbare katachtige logo”, legt Marc van der Straten, de President van Marc VDS Racing Team, uit.

untitled-5114

“We moeten onder ogen zien dat er dingen zijn veranderd. Zelfs in een dusdanige mate waardoor mijn passie voor de racerij is verdwenen. Medewerkers hebben niet alleen mijn vertrouwen geschonden, maar ook de familie-geest van ons team. Ik ben 67 jaar en ik heb de tijd niet meer om gedrag te tolereren van mensen die geen respect kunnen opbrengen voor de morele principes die ik zo koester. Ik heb genoeg van het gebrek aan professionalisme van sommige mensen, die ik volledig onterecht sleutelposities in het team had toevertrouwd. Ik heb genoeg van mensen die slechts onze business in gevaar brengen, zo ernstig zelfs, dat een bankroet dreigt. Daarom heb ik vandaag besloten om het doek te laten vallen voor Belgian Racing en mijn langjarige verbondenheid met de autosport te beëindigen.”

“Natuurlijk zal ik onze prachtige overwinning met de BMW Z4 GT3 tijdens de 24 Uur van Spa dit seizoen niet vergeten, maar er zal geen vervolg komen. Hoe kan ik accepteren dat ik gedwongen word om aan een heel kampioenschap deel te nemen zodat ik het recht heb om in deze ene race te mogen starten? De man die me op kan dragen wat ik thuis in België moet doen, moet nog geboren worden!”

“Maar wees gerust, het Marc VDS Racing Team is niet ter ziele. In tegendeel zelfs. De auto is dood, lang leve de motor! Sinds we zes jaar geleden ons avontuur in het Moto2 Wereldkampioenschap begonnen, hebben we een wereldkampioen en twee vice-wereldkampioenen mogen begroeten. Ik heb genoten van deze uitzonderlijke resultaten, die werden behaald door professionele mensen voor wie succes de enige beloning is die zij nastreven. Het is een team dat prachtige resultaten heeft behaald en dat met groot enthousiasme nieuwe projecten heeft opgezet. Wat kan ik me nog meer wensen?”

untitled-0263

Over de auteur

Hoofdredacteur/Bezieler

Hoofdredacteur, Ondernemer, Fotograaf, Vader, Algemeen enthousiast, Zelfverklaarde Gitaarheld, Viking, Dromer... Als het wielen heeft, rij ik ermee!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.