Het is inmiddels exact twee jaar geleden dat Bob Wallace ons verliet. De Nieuwzeelander speelde een onmiskenbare hoofdrol in de beginperiode van Lamborghini Automobili. Daar fungeerde hij als testpiloot en ‘trouble shooter’. Samen met Gian Paolo Dallara en Paolo Stanzani kon Wallace beschouwd worden als de vader van enkele wereldberoemde creaties uit Sant’Agata Bolognese waaronder de legendarische Miura en de futuristische Countach.

Net als zijn collega’s hoopte Bob op een officiële deelname van Lamborghini in de racerij. Toch  onthield Ferruccio zich ,tot grote frustratie van zijn directe stafmedewerkers. Om zijn creativiteit te botvieren sleutelde hij na zijn uren aan enkele projecten in een hoekje van de fabriekshallen. In 1970 verscheen de Jota, een superMiura, een flink afgeslankte versie met een getunde motor die zo’n 440 pk bij 8800 t/min uitbraakte. Ook een Jarama werd duchtig onder handen genomen om raceklaar te maken. Tenslotte volgende nog de Urraco ‘Bob’, voorzien van met een speciale cilinderkop en een zesbak: Die wagen was de enige die werkelijk aan een wedstrijd deelname en tijdens zijn uitstapje een hele meute Porsche 911 RSRs op een hoopje reed!

Bob verliet Lamborghini in 1975 als reactie op de verkoop van de Italiaanse autofabrikant een jaar daarvoor. Valentino Balboni, die sinds ’68 tewerkgesteld was in Sant’Agatha, nam daarop het heft in handen als hoofdtestrijder. Wallace verhuisde naar Phoenix waar hij tot zijn dood een bedrijf runde, gespecialiseerd in onderhoud en racepreparatie van Italiaanse exoten.

AL

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.