Leica T (Typ 701, Duitsers, en vooral die bij Leica houden van extra product codes) is het Duitse antwoord op Fujifilm, Olympus en Sony die al jaren de systeemcamera-markt domineren. Maar kunnen de duitsers uit Wetzar het Japanse geweld wel te baas?

We kennen Leica vooral van de legendarische meetzoeker camera’s. U kent ze wel, de Leica M’s waar nonkel foto het altijd over heeft. Deze Leica T staat echter haaks op de stijl die Leica bij hun M-camera’s hanteerd. De T ziet eruit alsof hij uit de toekomst komt!

Wat niet veranderd is, zijn de neurotische en minutieuze werkwijzen die Leica hanteert bij de constructie van hun camera’s. De body van de T wordt uit een massief blok aluminium gefreesd en wordt daarna 45 minuten lang, met de hand(!), gladgeboend.

Leica T_Carrying Strap_T-Snap_front

De sexy body huist een 16 megapixel sensor. Geen geheugenkaar bij? geen probleem. De T heeft een ingebouwd geheugen van maar liefst 16Gb. Achteraan valt meteen het 3.7“ touchscreen en is net zoals iPhone volledig vrij van enige knopjes. De enige knopjes zijn de onspanknop, videoknop en een twee rolwieltjes.

Op dit moment zijn er twee objectieven beschikbaar voor deze Leica, een asferische 23mm 2.0 vaste lens en een standaard 18-56mm zoom objectief. Omdat wij kieskeurig zijn, ging onze voorkeur uit naar de 23mm. Heb je al een Leica M, dan is er goed nieuws. Alle M-lenzen zijn, via een adapter ook bruikbaar op de T.

Leica T_black_emo_01

Een leuke functie die tot voor kort enkel voor Leica’s compact camera’s beschikbaar was, is een Leica iPhone applicatie waarmee je de camera volledig kan bedienen en ook onmiddellijk foto’s kan delen via sociale netwerken of mail. Een mooi extraatje, zeker voor de reizende Leica enthousiast is de ingebouwde GPS functie, die aan elke foto een geo-tag vasthangt.

Allemaal leuk en wel, hoor ik jullie nu denken. Maar wat is de catch? Eerst en vooral de prijs. Een setje met boven vermeldde 23mm lens kost je ongeveer €3000 en er zijn in die prijscategorie toestellen die het net iets beter doen. Zoals bij de M moet ook deze Leica het vooral hebben van zijn objectieven en die 23mm is echt oogverblindend mooi.

FH.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.